Sådan får du mere afslappende søvn

At få en afslappende søvn er afgørende for at holde dit sind og krop sund. For at få nok søvn skal du have en balance mellem søvn og vågenhed. Søvnproblemer kan påvirke dit humør, kognitive funktion, ydeevne og fysiske sundhed negativt. At føre en søvndagbog er en glimrende måde at spore dine søvnmønstre på. Del din søvndagbog med din læge og diskuter dine bekymringer. Søvnundersøgelser registrerer elektrisk aktivitet i din hjerne, mens du sover. Disse undersøgelser hjælper din læge med at få en bedre forståelse af dine søvnmønstre og guide en behandlingsplan.

Ud over de psykologiske fordele ved at få mere afslappende søvn har mange undersøgelser vist et positivt forhold mellem sovetid og generel sundhed. For eksempel fandt en undersøgelse fra 2020 af 2.827 kinesiske teenagere, at mangel på søvn var forbundet med lavere livskvalitet. Typisk skal voksne sove syv timer om natten og gennemgå fire eller fem søvncyklusser. Nyfødte har dog brug for op til sytten timers søvn pr. Nat. Mens sovevaner varierer fra person til person, har voksne en tendens til at opleve flere søvnproblemer og dårligere søvnkvalitet, når de bliver ældre. REM-søvntiden falder, når vi bliver ældre, hvilket kan resultere i en reduceret følelse af årvågenhed.

Dyb søvn(læs: sleepzone) er det sværeste stadium af søvn at bryde, der varer ca. 45-60 minutter. I denne fase sænkes kroppen, og musklerne slapper af. Dette er også søvnstadiet, hvor drømme opstår. Pulsen og blodtrykket er lavt og svinger fra lavt til højt, hvilket kan være svært at hidse sig fra. Derudover er det svært at komme ud af dyb søvn og kan forårsage en time eller mere af mental tåge.

Når du bliver ældre, falder mængden af dyb søvn. Dette skyldes, at kroppen begynder at reparere sig selv. Denne dybe søvncyklus gør det muligt for kroppen at opbygge muskelvæv, rense blod og erstatte celler. Det er afgørende for en sund funktion. Det er også vigtigt for vores immunsystem. Hvis vi sover for lidt, er virkningerne kumulative og kan endda være permanente. Når vi sover for lidt, er vores kroppe mindre tilbøjelige til at opleve fordelene ved langsom bølge søvn.

Undersøgelser viser, at kronisk lavgradig inflammation er en stor bidragyder til hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft. Et par enkle strategier kan hjælpe med at bekæmpe denne betændelse og sikre en mere afslappende søvn. Forskere ved Harvard Medical School har udviklet et supplement, der omfatter neurotransmitteren GABA og magnesium. Disse næringsstoffer hjælper med at regulere søvn / vågne cyklus og producere en beroligende effekt. Dette er scenen, hvor drømme og andre hukommelsesfremmende aktiviteter finder sted.

For at fremme en afslappende søvn bør du gøre dit soveværelse til et miljø, der fremmer afslapning. Sluk for fjernsynet, sluk for elektroniske enheder, og indstil temperaturen lavere end normalt. Alternativt kan du tænde for omgivende støj eller aromaterapi. For at komme i en afslappet tilstand til at sove, skal du sørge for, at dit værelse er mørkt og stille. Ved at følge den samme rutine hver nat får du mere afslappende søvn. Når du får en god nats søvn, vil din krop vide, at det er tid til at sove.